Over Houtenteak

Houtenteak

Houtenteak is ontstaan nadat ik tijdens een opleiding filosofie realiseerde dat ik niet gelukkig zou worden met de toenmalige koers van mijn leven. Van opleiding gewisseld en inmiddels ben ik een gediplomeerde meubelmaker en werkzaam als zzp’er met geen moment spijt.

Al doet de naam het niet vermoeden streef ik ernaar om expliciet inlands hout te gebruiken. De origine van exotisch hout is vaak onmogelijk om te achterhalen en keurmerken zijn helaas nietszeggends in verband met de dikwijls corrupte instellingen in landen met tropische bossen. Om medeplichtigheid aan illegale boskap te voorkomen bestaan mijn meubels daarom enkel uit de prachtige houtsoorten waar ons regio rijk aan is of hergebruikt exotisch hout.

Naast ecologische duurzaamheid is ook materiele duurzaamheid uitermate belangrijk voor mij. Voorheen waren meubelstukken investeringen die generaties meegingen. Dit is helaas verdwenen met de komst van massa meubelfabrikanten zoals Ikea. Graag zie ik dit weer terug en maak mijn meubelen daarom ook met technieken, verbindingen en materialen die -mits goed onderhouden- eeuwen mee gaan.

Samen met oudere, bewezen methodes kijk ik ook met een fris en artistiek oog naar dit vak. Continue probeer ik nieuwe technieken, materialen en ideeën te incorporeren in mijn ontwerpen. Zo baan ik een eigen, creatieve en duurzame weg door een van de oudste en mooiste beroepen ter wereld.